dilluns, 28 de maig del 2012

La Truita amb Patates



 
     Aquesta truita sembla que realment unifiqui els territoris de "l'estat espanyol". Però veritablement és pròpia dels tota la península, així com de Balears i també de l' Occitània Francesa. Tipus de preparacions com aquesta són pròpies dels països mediterranis llatins. És veritat que podria ser la de més fama a l'España "cañí" i per tant l'anomenen per aquestes terres Tortilla Española.
    Així i tot, també podria ser la més feta a Catalunya, com a cuina d'aprofitament,  tot i que aquí, som molt truiters. Les truites, sobretot amb hortalisses, són un plat de menjar sovint. A l'hivern de fesols, ceba; d'alls tendres, carxofa, espàrrecs, de faves, i pèsols, a la primavera. I a l'estiu... d'aubergínia, samfaina, espinacs. A la tardor les podem fer de bolets, com dir-ho, boníssimes... Truita amb Suc i fins i tot, truita amb trampa.
    Però és clar, sempre tenim la de patates, o amb patates, tot l'any. I és clar, es fa tant que n'hi ha de totes menes i per a cadascú té...un gust? Segons el que l'hi posem.
    A casa, ma mare, sempre la feta molt dobla, de fet, potser és degut a que ella és d'origen castellà. En canvi mon pare la volia prima i sense res més que patates, si se la feia ell. La veritat jo diria que dobla és molt bona!
    La mama la feia amb patata i ceba, i a l'estiu, a més, amb carabassó.
  Però un dia va aparèixer la Rita, de Gandesa, nóvia del meu cunyat, i vam descobrir La Truita "en" Patata i All, amb una dent d'all, trinxadeta. Ens va agradar tant, era tan fina, que d'ençà llavors, quasi sempre l'he feta així, (a més és fa més ràpid).
    Per coneguda, aquesta truita té moltes versions. Jo miraré de fer-ne una mostra de les que  conec. En la recepta tractaré de centrar-me, principalment, en les particularitats de cada una, i en la manera en com he anat evolucionant en l'elaboració. Que no pateixin, però els que no la coneixen o no l'han feta mai, estic segura que les receptes els seran útils.
 Per tot això, els ingredients són orientatius, per a totes les truites, cada vegada els seus.


Ingredients

2 patates grosses
6 ous
1 ceba grossa
2 carabassonets
una dent d'all
Oli d'oliva,sal




Truita amb Patata

   Si el que volem és fer una truita, sols amb patata, farem les patates tallades a rodanxes i les ofegarem fins que s'estovin, posant com un ditet d'oli a la paella. La paella serà d'uns 25cm.
El foc cal que al principi sigui viu però després quan estiguin amerades de l'oli i comencin a estovar-se, abaixarem el foc i les podem tapar, de quan en quan hi farem una remenadeta, mirant que no s'enganxin, i en una d'aquestes ocasions ho salarem remenant. El foc sempre ha d'anar fent.
   Mentre, batrem els 6 ous, si volem que no quedi amb molt ou, en aquest cas n'haurà prou amb 5. Quan la patata ja estigui tirarem els ous a la paella i deixarem que  qualli de la part de baix. Anirem, però, remenant que es barregi de dalt a baix. Així no queda del mig tota crua.
   I arriba el moment de girar la truita. Podem fer-ho amb un gira-truites o amb una tapadora grossa:
   Tapem la paella i amb un gest ràpid ho girem tot de manera que la truita quedarà a la tapadora. Ara, fem caure la truita, lliscant, una altra vegada cap a la paella i l'acabem de fer, remenant un altre cop si cal. Ho podem fer una altra vegada, fins que estigui ben quallada. Tot i que és més bona quan queda untuosa i no resseca, cal tenir-ho en compte.
   Aquesta, doncs, seria la base. I a partir d'aquí, i amb la mateixa denominació de truita amb patata, hi podem afegir ceba, all, o fins i tot, carabassó i ho seguirà sent.



 

Amb ceba

    Hi posem una ceba mitjaneta, de les normals, la pelem però hi deixem les capes exteriors, que hi donen molt bon gust. La tallem a trossos esbiaixats amb el ganivet, no gaire prims. A la paella hi tindrem l'oli, un dit, i desseguit hi tirem la ceba, sense que l'oli s'hagi escalfat que ho farà junt amb les patates. Quan vegem que l'oli ja està calent, deixem que la ceba es vagi enrossint, així, amb el foc viu, i quan ja es vagi estovant i enrossint abaixem una mica el foc, sempre vigilant que no es cremi i que quedi ben toveta. D'aquesta manera quan sigui tova i transparent, hi podem tirar les patates.
   A partir d'aquí , fem una remenadeta, per a barrejar-lo tot bé, i seguim com en el primer cas.




Amb all

   Farem com en el cas de la truita amb patates soles, i quan ja quasi estiguin agafarem una dent d'all trinxadeta i ho afegirem a la paella, o fent-ho amb la maquineta, trinxant  per damunt de les patates directament. Després se segueix el procediment anterior, que les patates s'acabin de fer amb l'all, girar-la, etc.
   Com he dit és molt bona, fina, i no gens carregosa. Sobretot l'all no s'ha de cremar.




Truita amb Patata i Carabassó
   En aquesta truita s'hi posa també ceba. Es tira primer a l'oli , mentre acabem de tallar el carabassó a trossets fins, que també els tirem a la paella. Deixem que això es vagi estovant, primer a foc viu, que anirem abaixant, però sempre ha d'anar fent, sense que res es cremi, però amb bon ritme. Ho salem una mica i ho podem tapar, abaixant el foc, per a que vagi traient els sucs. Quan quasi bé ja està, s'hi posen les patates ho barregem bé, i, procedim com les altres vegades.
   Deliciosa!




Aquestes truites les podem acompanyar d'un amanit del temps, no gaire carregat, doncs la truita ja és potent. Un bon vi. I també les podem acompanyar d'un Pa amb Tomata, amb bon pa.




Suggeriments

 Però, és clar, després d'anys de fer aquesta truita es plantegen moltes qüestions i millores, o trucs.
  •     Com tallem les patates? Es poden tallar a rodanxes escantonades, si es vol fer una truita dobla amb la patata ben estovada. En canvi n'hi ha que fan les rodanxes més primetes i queden més cruixents; però, també la truita, de segur, serà més prima. És la qüestió"prima/dobla. Mireu, jo, abans tallava les patates més dobles i escantonades. Després vaig optar pe fer-les més primes i cruixens, tot i que la truita la segui fent dobla. Troba que queda més gustosa. 
  •     El fregit és un altre tema. Realment des de fa un temps, com he dit tallo les patates en rodanxes fines, i a més les fregeixo, primer, a la fregidora. Com pot ser? Direu.
          L'idea l'he treta del Ferran Adrià i la seva Truita de Patates Xip, cruixents, que s'estoven amb   
          els ous.
               El que faig jo és fregir les patates a la fregidora amb oli d'oliva, també, que quedin ben
          cruixents. Després les tiro a la paella, ben barrejades amb els altres ingredients, o soles amb
          l'oli de la paella, que no caldrà que sigui tant abundant. I tot seguit, les deixo estovar una mica,
          que es vagin amorosint. D'aquesta manera no es gasta tant d'oli i el gust i la textura són molt   
          agradables.
  • A l'hora d'afegir els ous, els podem tirar-los a la paella, amb els altres ingredients i barrejar-ho bé. O, pdem ficar els ingredients de la paella junt amb els ous en un bol, i despré els aboquem tot junts a la paella, on mirarem que hi quedi una mica d'oli, i seguirem el procediment de cocció. Potser sigui més senzill així, i en el cas de la de carabassó, quasi és necessari, que no s'enganxi res.























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

M'encanta que em deixis un comentari/ Je suis très heureuse de ton commentaire