dijous, 9 d’agost de 2012

Gazpacho/Gaspatxo





    Fa molts anys que a casa fem gaspatxo. Quan aquí a Catalunya encara era conegut per molt poca gent, nosaltres ja vam fer la descoberta del gazpacho, era per allà l'any 68. Aquells meravellosos 60 de platja, canvis socials, moda pop, boites, ...........apartament a Salou...
  La meva mare, de Cuenca, tenia un cosí capellà. Era tot un personatge i a la ciutat de Las Casas Colgadas, ja el coneixien com El Cura Hippie. Va ser el promotor del museu d'art abstracte de la ciutat. Nosaltres ens estàvem en un apartament molt a prop de La Cage, la boite per excel·lència; era als Sayonara, tota una modernitat, i els meus pares, també molt moderns, se n'hi anaven de quan en quan. Més que res perquè al meu pare li donaven entrades, els amos eren nebots del seu "amo", pel qual feia de xòfer.
 Alguna vegada venia a visitar-nos el Carlitos. Intel-lectual, escrivia; progressista, amb meleneta rossa; castellà, però molt tolerant, ja sabia català! I vet aquí que el capellà, que també pintava, transformava la roba dels meus pares amb pintures psicodèliques i serrells. I cap a La Cage, i de dia a la platja. Tot un personatge, com deia, nosaltres estàvem esvanits que vingués, perquè a més era molt criaturer.
   Doncs el Carlitos ens va ensenyar, bé, a ma mare, a fer el gazpacho, que s'ha convertit en gaspatxo.
No sé si a Cuenca ja en feien, no ho crec, perquè a casa ma iaia no en van fer mai, o ell, que era molt inquiet, el va descobrir. N'és una versió molt suau i simple. De segur que n'hi ha moltes, tantes com cases.

 Ara, us diré una cosa,
 n'he tastat molts, però com aquesta versió,
 El Gaspatxo de la Meva Mare,
cap.

...Realment vam descobrir un menjar molt interessant que sàviament hem incorporat a la nostra dieta estiuenca, de la manera més natural, a partir d'aquella gent  d'altres llocs d'aquesta península, on feia molts anys que ja en prenien.
  I ara, també a Catalunya, esperem l'estiu per a començar a prendre gaspatxo...



Ingredients

1K de tomates madures
1 pebrot verd dels grossos
1 cogombre grosset
mitja ceba tendra, mitjana
1 o 2 dents d'all
sal, oli i vinagre al gust
bon pa del dia abans




Amb tots els ingredients preparats i fresquets, ens posem a la feina.
 Si totes les hortalisses ja estan fresquetes es pot servir immediatament
 i de totes maneres és millor.
Jo faig servir els pebrots verds grossos i rodons
 i tomates del Benac madures, ara que n'és el temps.
Hem de pelar el cogombre i netejar el pebrot de totes les llavors,
però la tomata jo la poso sencera.
Evidentment, abans, s'aixafava amb el morter,
 jo encara he conegut una bona amiga extremenya que ho feia.
Jo opto pel braç elèctric.
 D'aquesta manera el millor és ficar totes les hortalisses a l'hora.
Ho piquem bé, tot dins d'una pitxella i encabat ho amanim,
 amb l'oli, com un mig got, és clar, verge d'oliva;
la sal al gust, sense passar-nos;
i un bon vinagre de vi.
D'aquí ho passo en un altre recipient, ample,
colant-ho amb un colador fi, prement -ho tot amb la mà de morter.
Ho podríem fer amb el xinés.
Quan quasi ja està passat hi afegeixo una mica d'aigua fresca,
per a que s'acabi d'aprofitar tot bé.
Així queda una consistència fina, sense pells,
però no gaire aigualida.
De fet l'aigua la podem afegir al gust.
És una recepta molt versàtil i que cadascú cal que s'adapti.
Finalment ho aboco tot a la pitxella i a la nevera una estoneta, si ho voleu ben fresc.
 Però no gaire, que perd vitamines! 
I per a menjar-lo jo m'hi tiro rosegons de pa, del dia abans.
Però ens ho podem prendre com a beguda.

Bon profit!












 Per a les meves amigues franceses que m'ho han demanat.
 Pour mes amies fraçaises qui m'ont demandé la recette en frances:

Gaspacho

Pour faire un bon gaspacho:
Ingrédients
1K de tomates mûres
1 poivron gros vert
1 bon concombre
Demi-oignon
1 gousse d’ail
Sel, huile d’olive, vinaigre, au goût
Pain du jour antérieur
Avec tous les ingrédients frais, ainsi on peut le servir immédiatement. Surtout on doit user de bons tomates du temps et de proximité. Pelez le concombre et essuyez le poivron. On peut écraser avec un mortier, mais je le fais avec batteur électrique.
On met toutes les légumes au même temps dans une jatte et après le mixer assaisonnez. Un demi-verre d’huile et tout au goût.
Après passez dans un grand conteneur plan, en filtrant avec un passoir fine ou chine. En finissant pour verser un peu d’eau pour bien profiter tout, mais tout sans peaux. Il reste fin mais pas guère liquide. Mais on peut verser l’eau au goût. Quelqu’un dois adapter la recette à son goût.
On peut remettre à la jatte et au frigo, mais pas longtemps par ne perdre pas vitamines.
Pour le manger je mis de miettes de bon pain.
Bon appétit!












14 comentaris:

  1. Oh!!!!! j'aime trop le gaspacho mais je l'ai toujours acheté tout fait...... Je vais essayer ta recette elle a l'air tellement simple à faire.... Merci pour ce partage et bonne soirée
    Laure

    ResponElimina
    Respostes
    1. Je te souhaite un bon gaspatxo, goûte c'est très bon. Tu me diras...

      Elimina
  2. ¡Hola Sara!
    Muchas gracias por compartir esta receta de gazpacho. Realmente hay tantas formas de hacer el gazpacho...a mi me gusta asi, todo batido y con los ingredientes que nos indicas.
    Es la comida ideal para este calor tan axfisiante que tenemos, un gazpacho y una ensalada ¡que más se puede pedir!
    Besotes mil y feliz fin de semana!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gazpacho sin moderación, sol, playa y este fin de semana un viajecito. Besos.

      Elimina
  3. Quina gràcia: La Cage! La meva joventut va passar a La Cage, amb el Manolo a la porta i els fidels de sempre. M'has portat molts records a la memòria. A qui no li agrada un gaspatxo fresquet?
    Bon cap de setmana,
    Nani

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sempre a la nevera, una pausa i un bon gaspatxo.I a la nit a ballar, és l'estiu. Petons.

      Elimina
  4. Appétissant !... et tout à fait de saison. Il faut que je trouve une traduction de cete recette.
    Caresses à Biscuit et Fru-Fru.
    Bises de Miss Tigri.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Je te l'envoie, ne t'inquiétes pas, pas de soucis.Bisous.

      Elimina
  5. Le gaspacho en été, quelle merveille !
    Merci de la recette.
    Triskell

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tu dois éssayer cette recette. Courage vaut la peine. Bisous.

      Elimina

Gràcies per deixar el vostre comentari