divendres, 5 d’octubre de 2012

Alfàbrega. Bones Herbes.



 

Sentiu aquesta olor que envaeix el balcó i que s'escola dins la casa.
Passeu-hi la mà i els vostres sentits s'ompliran d'aquesta flaire tant especial. 
Forta, intensa, però fresca i agradable. Fa estiu, sí, i ens arriba des de Sant Joan, com ens diu  Joan Maragall en el seu poema L'aufàbrega, fins que comencen les primeres fredorades.
Aquest any encara ens acompanya, al balcó, en aquest estiu que s'allarga i que no ens vol deixar.

Alfàbrega, la d'aquí,
                                  Aufàbrega
                                                     Aufadia
                                                                   Alfàbega          
                                                                                    (i el sonor Albahaca...en castellà)

de fulla petita i per omplir els  nostres masos, terrats, patis i balcons de la seva olor purificant que allunya els mosquits.
Però ara que tenim jardins i terrasses, ens hem passat al basílicum, a la italiana.
I ens ha arribat el pesto.
L'alfàbrega ha passat a la cuina on la seva presència era molt minsa, en alguna amanida a l'estiu, per perfumar les olives...I es troba en sopes fredes i en diferents salses.

El Pesto

Aquí ens ha arribat amb els espaguetis, i ha envaït les nostres pastes d'aquest color verd i del seu aroma, tot ben agradable. I, així la coneixem com una salsa, complerta. Aquest estiu, però i gràcies a Edda de Un Dejeneur de Soleil,  he descobert que realment a Itàlia és una base per a diferents preparacions i que pesto vol dir aixafat, seria com un romesco, que és salsa i base. Podem fer servir la salsa bàsica sola, boníssima, però també inundar-la amb altres ingredients que li donen multitud de matisos.
Així doncs a partir de la base clàssica he realitzat unes quantes versions que podem combinar amb diferents pastes , en carns, peixos, patates, arròs...

Salsa al pesto

És ben fàcil i ràpida el que ens dóna l'oportunitat de realitzar un plat ben bo amb poc temps. Tot i això, si la deixes reposar unes hores el gust es fa més bo.
 
Ingredients
 
50gr. de pinyons
Un bon brot d'alfàbrega de fulla grossa
20cl. d'oli d'oliva verge
una dent d'all
Formatge parmesà ratllat
 
La recepta és per unes 4 persones.
Posem en un pot els pinyons, l'all, l'alfàbrega i l'oli.
Ho passem bé pel batedor, tot i que això ho podríem fer a base de morter.
Procurem no passar-nos d'oli,
més val fer curt i si cal afegir-n'hi, sinó pot ser embafós.
Finalment hi anem tirant el formatge fins que vagi espessin ,
però que quedi sempre lleugera.
 
I ¡a la pasta!
 
 
Espaguetis, raviolis, macarrons...Ummm...Boníssim.
 
Apartir d'aqui:
Amb pebrot escalivat
Amb samfaina
Amb tomata fresca
 
Fem la salsa i al damunt hi afegim el pebrot a trossets,
hi afegim la samfaina,
hi afegim tomata amanida ben escorreguda d'aigua i llavors...fresquíssim.
 
 
 
Experimenteu amb el pesto, no tingueu por,
ara ja és nostre, com a legat italià,
 i és mediterrani, amb productes ben nostres.
Bon profit!
 
 
En un llibre que he llegit "El Llenguatge Secret de les Flors" de Vanessa Diffenbaugh,
diu que l'alfàbrega representa l'odi. En un llibret que tinc jo, no l'he trobada.
Però quina flor podria representar aquest sentiment tant "lleig" i a la vegada, tan "inútil".
Potser aquesta olor seva espanta als mosquits, aquells que ens molesten,
però aquests més val deixar-los anar i no fer-ne mai cas.
 
Deixeu volar la seva olor,
deixeu que la flaire us arribi,
¿us relaxeu?
Ho sentiu
Gaudiu-ne.
 
Les Bones Herbes, Estiu al Rafal, Muguet

 
 
 

 

14 comentaris:

  1. L'aufàbrega a la finestra perquè no piquin els mosquits... i amb el pesto un magnífic plat de pasta.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. I ens agrada a tots! Ja veuràs, si t'atreveixes amb una samfaina i tot ben barrejat, queda una salsa boníssima! Petonets.

      Elimina
  2. Hi ha coses que a certes hores fan agafar..... ganes...gana....
    i a la vegada et fan pensar amb com s'omple tot quan la cuina es posa en marxa.

    Xavier

    ResponElimina
  3. j' adore le basilic
    j' en mets dans beaucoup de plat
    même la soupe à la tomates
    votre recette est bien tentante
    je vais faire un essaie
    bonne journée
    bisous
    edith

    ResponElimina
    Respostes
    1. Une fois on découvre sa utilisation il est bien bon dans beaucoup de plats sur tout les frais. Lie très bien avec la tomate, mais aussi avec les ails. Nous n'avons pas de recettes spécifiques, bien je n'en connais pas, mais le pest c'est une bonne idée, et très sain. Bisous.

      Elimina
  4. Hmm, l'odeur du basilic me rappelle mes vacances en Provence.
    Le plat que tu présentes est un de mes préférés, merci de la recette !

    ResponElimina
    Respostes
    1. C'est l'été meridionel, lavande, menthe, basilic, que on garde au coeur. Bon nuit.

      Elimina
  5. Et bien maintenant je vais m'atteler à la traduction!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci de ta visite. J'ai besoin de tradution, aussi, parfois! J'ai peu de temps, dois faire mes devoirs de français pour le 14 et ne peux pas t'aider, mais dans googlel traductor c'est facile, tu dois mettre Catalan. À bientôt, sur ton blog?

      Elimina
  6. Oh j'adore le basilic, et le pesto sur les pâtes c'est délicieux !!! Tu m'as fait envie, comme j'ai prévu de manger des pâtes ce midi je crois que je vais en faire !!!
    Belle journée !
    Bises
    Cathy

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon appétit! En plus le temps ens apporte encore échos de l'été. Bisous.

      Elimina

Gràcies per deixar el vostre comentari