dimecres, 16 de gener del 2013

Coc Ràpid





Aquests dies de fred en que no ve gaire de gust sortir de casa i les hores es fan llargues, amb poques de sol; és el moment de fer cosetes i una de les coses que ens agraden mai perquè són ben gratificants són els dolços, els cocs, fàcils gustosos, de tota la vida són una opció per aquests dies i ens serveixen tant per un esmorzar, com per berenar, per oferir-ne.

  A Flix, com a tots els pobles suposo, les dones sempre feien algun dolç. Magdalenes, coraçons, crema, coques i cocs...Estaven molt lligats a l'època de l'any i a les festes. Però fos com fos, a les cases sempre en tenien algun, sobretot de cocs.
  Quan era petita, no sé com era, sempre que anaves a visitar alguna tieta, de primera, de segona, de tercera... algun parent o amic, sempre t'oferien un tros de Coc Ràpid.
 És el gust d'aquelles tardes, amb la llet del matí, amb el cafè del diumenge...

   La meva mare, de Reus, amant del teatre i de llegir, molt bona cuinera de salats, no va fer, ni ha fet, mai cap dolç. He hagut de ser jo, recordant aquells berenars del poble, que he hagut d'agafar el relleu dels dolços i tot i les dietes d'ara, m'agrada molt regalar els meus amb un bon coc que et dura dies. La veritat és que acostumo a fer més el Pa de Pessic és més lleuger, però un bon Coc Ràpid calla per tot.





  Aquest coc és una recepta enriquida a partir del Pa de pessic, per tant emparentat amb una munió de cocs europeus i també del Magreb. Cal remarcar la presència de l'oli, normalment d'oliva, com a greix base, a diferència de la més comú mantega que s'utilitza en molts d'altres. L'origen del nom el desconec, en devia haver d'altres més lents de cocció o de preparació, a mi sempre m'ha fet gràcia aquest nom, dit com si fos un sol mot. És un dolç comú a tota Catalunya, tot i que després cadascú hi pot posar el seu puntet, taronja, xocolata, cafè, avellanes o ametlles, licor...

  Aquesta és la recepta original la que sempre han fet a casa i que, amb algunes variacions, es fa a totes les cases"dolcenques" de Catalunya. Ara corrent altres receptes com la del iogurt, es medeix tot amb el pot del iogurt que s'hi posa. Però aquesta és tan fàcil, no comporta cap dificultat i tant bona...! No té comparació, la seva textura i també el gust. Val la pena fer-lo així.


Ingredients
4 ous
300gr de sucre
200cc de llet
1tasseta de cafè d'anís dolç
2 tasses d'oli
300gr de farina
1 saquet de Royal
Ratlladura de llimona
 
Se separen les clares dels rovells, dels ous, i es barregen amb el sucre.
S'hi tira l'oli, es barreja, i l'anís, fins que blanqueja, 
ara hi podem tirar la ratlladura de llimona.
Hi aboquem la llet que quedi tot homogeni.
S'hi va afegint la farina amb el Royal, ben tamisat.
Poc a poc que quedi la massa ben barrejada.
Per últim s'hi aboquen les clares que haurem batut a punt de neu.
Aquesta mescla la posarem en un motlle, rodó o quadrat, com ho feien abans,
preparat per que no s'hi enganxi la pasta, o antiadherent.
Ho fiquem al forn calent a 180º uns 45m, sempre vigilant que no es cremi.
Jo uns 10m abans d'acabar la cocció, quan ja està pres de fora,
ho espolso amb sucre de llustre, sucre glaç i ho acabo de deixar al forn. 
I ja està. El desmotllem, el presentem i el deixem refredar.




Bon profit!


 
   

42 comentaris:

  1. Je suis sûre que Roméo voudra goûter !
    Bisous, Sara.
    Miss Tigri

    ResponElimina
  2. Un bon coc ràpid, si senyora!!! Per treure'ns el barret.

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  3. ça me donne bien envie !! BISES Régine

    ResponElimina
  4. Hummm jo soc super llaminera.
    Gracies per aquesta bona recepta.
    petons
    Rosa

    ResponElimina
  5. C'est bon de prendre quelques kilos pour l'hiver!

    ResponElimina
  6. ¡Qué esponjoso! Dan ganas de hincarle el diente. Me apuntaré la receta. Feliz jueves. :o)

    ResponElimina
  7. Mmmmm amb ansietat, una abraçada molt forta i a veure si repetim trobada aviat

    La teva botiga amiga @MoblesCambrils

    ResponElimina
  8. Entre tu i la Dolça ens heu anissat ben bé. Sento la flaire...
    Nani

    ResponElimina
  9. Huuummmm ! On dirait que ce gâteau a été apprécié, il n'en reste pratiquement plus !

    ResponElimina
  10. Aquest cóc a casa meva......no dura més de dos dies!!!!!!! MMMMMm....el gustet de l'anís....què bo!!!
    Salut i petons,
    Olga

    ResponElimina
  11. ¡Hola Sara!
    Muchas gracias por compartir tu receta, el corte en el plato tiene una pinta estupenda, muy jugoso.
    Si me animo a hacerlo te cuento el resultado. Ahhhh el bizcocho con el yogur y el envase como medida...es verdad, la de aficionadas a la reposteria que se habrán iniciado con ese sistema...moi...jajaja.
    Besotes!

    ResponElimina
  12. A casa i per berenar, no hi ha res com un bon coc per acompanyar el café. Pero quan el coc porta una mica d'anis també es necessita una bona comanyia per poder fer.la petar !!! A mi no m'importaria perdre un ratet !!!

    Una abraçada, Agusti CAngrejo Grande

    ResponElimina
  13. Il me paraît bien bon, ce gâteau !
    Bises et bonne soirée !

    ResponElimina
  14. Il est superbe ton gâteau ! merci pour la recette. Bon week-end. Bisous. Cricri

    ResponElimina
  15. Il n'en reste pas un petit bout pour moi ?
    bisouilles
    SoSo
    ****

    ResponElimina
  16. Pero que rico!!!!
    tiene una pinta estupenda.. yo pongo el té de la tarde..
    te parece ???

    besos de finde
    ^^

    ResponElimina
  17. La date est bien notée. Je le reconnais, cela fait plaisir de recevoir des voeux à cette occasion.
    Bises et bonne journée !

    ResponElimina
  18. Mon post du 23 est passé en même temps que celui du 20. Canal n'en fait qu'à sa tête !
    Il continue de neiger mais aujourd'hui, je vais restée au chaud.
    Bises, bon dimanche et profite de ton soleil qui nous manque ici !

    ResponElimina
  19. Et toi, tu en fais, du scrap ? C'est en voyant les magnifiques réalisations sur les blogs que je m'y suis mise.
    Bises et belle journée !

    ResponElimina
  20. Ton gâteau est très appétissant Sara, il a l'air très léger ! Je pense que ce que tu appelles un sachet de Royal, c'est de la levure, pour faire monter le gâteau ?
    Belle semaine à toi !
    Grosses bises
    Cathy

    ResponElimina
  21. Ce gâteau m'a l'air vraiment succulent !!! merci poe cette recette !!! bises , la Pompon

    ResponElimina
  22. Je me suis habituée aux surgelés. Ils sont bons et disponibles à tout moment. Mais c'est vrai que ceux du jardin sont bien meilleurs.
    Bises et bonne journée !

    ResponElimina
  23. Miam,miam!Un partage gourmand,et des chats adorables au fil des pages,
    merci pour ta visite!

    ResponElimina
  24. Ciao!
    Bellissimo Blog!
    Grazie per il tuo gentile commento nella mia pagina: sei la benvenuta :0)
    Patri Bears

    ResponElimina
  25. une recette encore bien tentante et gourmande en ce début d'année juste après les fêtes !!! lol!!
    bonne journée et merci !!
    Bisoux

    ResponElimina
  26. Bien sur , ce n'est plus l'heure du goûter mais là, je croquerais bien dans ce gâteau !

    ResponElimina
  27. Je ne sors pas beaucoup en ce moment. Je n'ose affronter le froid, seule. lol
    Bises et bonne journée !

    ResponElimina
  28. Un gâteau très appétissant, mais qui doit être fini depuis bien longtemps !
    Belle soirée
    Bises

    ResponElimina
  29. ¿Te refieres a hacerme seguidora?
    Encantada de hacerlo
    Un Abrazo

    ResponElimina
  30. Hummm ...... Je prends note de la recette . Merci Sara .

    Bises,
    Marie,

    ResponElimina
  31. Miam, ca a l'air bon, il en reste? lol...
    Doux dimanche

    ResponElimina
  32. Miam cette petite recette, merci du partage.
    Un énorme merci également de tes commentaires sur mon blog, j'apprécie beaucoup.
    Tu me dis souhaiter participer aux défis en cours, c'est avec beaucoup de plaisir.
    Je te donne mon e-mail pour me contacter en privé -
    lylou.anne@yahoo.fr

    Tu peux déjà, si tu le souhaites, participer à ma Ronde des Masques (Venise au autres) et aussi faire une petite mise en scène Douceur d'Hiver.
    N'hésite pas.
    Très belle soirée, bisous.
    Lylou

    ResponElimina
  33. hummmmmmmmmmmmm ça donne envie!!!!
    moi j'ai fait un gâteau hier pour le goûter, la famille adore...
    bizzzzz

    ResponElimina
  34. Du moment que je te comprends, c'est bien écrit. Si je pouvais aussi bien parler l'espagnol que tu parles le français, je serais ravie. Mais ne serait-ce pas du catalan ?
    Bises

    ResponElimina
  35. Bd Franklin Roosevelt, je crois. Nous parlions et ma mémoire laisse à désirer.
    Bises et belle journée !

    ResponElimina
  36. Mais pas facile d'en faire quand on n'a pas de grand récipient.
    Biss et belle journée !

    ResponElimina
  37. Moi qui vient de terminer le repas je veux bien retourner regarder mon assiette
    et si je vois ce gâteau j'y saute dessus
    BOnne soirée
    Je viens du blog de CRICRI

    ResponElimina
  38. Huuum; moi qui adore les gros gâteaux bien moelleux, je suis gâtée! Bises et à bientôt.

    ResponElimina

M'encanta que em deixis un comentari/ Je suis très heureuse de ton commentaire