Aquests dies de fred en que no ve gaire de gust sortir de casa i les hores es fan llargues, amb poques de sol; és el moment de fer cosetes i una de les coses que ens agraden mai perquè són ben gratificants són els dolços, els cocs, fàcils gustosos, de tota la vida són una opció per aquests dies i ens serveixen tant per un esmorzar, com per berenar, per oferir-ne.
A Flix, com a tots els pobles suposo, les dones sempre feien algun dolç. Magdalenes, coraçons, crema, coques i cocs...Estaven molt lligats a l'època de l'any i a les festes. Però fos com fos, a les cases sempre en tenien algun, sobretot de cocs.
Quan era petita, no sé com era, sempre que anaves a visitar alguna tieta, de primera, de segona, de tercera... algun parent o amic, sempre t'oferien un tros de Coc Ràpid.
És el gust d'aquelles tardes, amb la llet del matí, amb el cafè del diumenge...
La meva mare, de Reus, amant del teatre i de llegir, molt bona cuinera de salats, no va fer, ni ha fet, mai cap dolç. He hagut de ser jo, recordant aquells berenars del poble, que he hagut d'agafar el relleu dels dolços i tot i les dietes d'ara, m'agrada molt regalar els meus amb un bon coc que et dura dies. La veritat és que acostumo a fer més el Pa de Pessic és més lleuger, però un bon Coc Ràpid calla per tot.
Aquest coc és una recepta enriquida a partir del Pa de pessic, per tant emparentat amb una munió de cocs europeus i també del Magreb. Cal remarcar la presència de l'oli, normalment d'oliva, com a greix base, a diferència de la més comú mantega que s'utilitza en molts d'altres. L'origen del nom el desconec, en devia haver d'altres més lents de cocció o de preparació, a mi sempre m'ha fet gràcia aquest nom, dit com si fos un sol mot. És un dolç comú a tota Catalunya, tot i que després cadascú hi pot posar el seu puntet, taronja, xocolata, cafè, avellanes o ametlles, licor...
Aquesta és la recepta original la que sempre han fet a casa i que, amb algunes variacions, es fa a totes les cases"dolcenques" de Catalunya. Ara corrent altres receptes com la del iogurt, es medeix tot amb el pot del iogurt que s'hi posa. Però aquesta és tan fàcil, no comporta cap dificultat i tant bona...! No té comparació, la seva textura i també el gust. Val la pena fer-lo així.
Ingredients
4 ous
300gr de sucre
200cc de llet
1tasseta de cafè d'anís dolç
2 tasses d'oli
300gr de farina
1 saquet de Royal
Ratlladura de llimona
Ratlladura de llimona
Se separen les clares dels rovells, dels ous, i es barregen amb el sucre.
S'hi tira l'oli, es barreja, i l'anís, fins que blanqueja,
S'hi tira l'oli, es barreja, i l'anís, fins que blanqueja,
ara hi podem tirar la ratlladura de llimona.
Hi aboquem la llet que quedi tot homogeni.
Hi aboquem la llet que quedi tot homogeni.
S'hi va afegint la farina amb el Royal, ben tamisat.
Poc a poc que quedi la massa ben barrejada.
Per últim s'hi aboquen les clares que haurem batut a punt de neu.
Aquesta mescla la posarem en un motlle, rodó o quadrat, com ho feien abans,
preparat per que no s'hi enganxi la pasta, o antiadherent.
Ho fiquem al forn calent a 180º uns 45m, sempre vigilant que no es cremi.
Jo uns 10m abans d'acabar la cocció, quan ja està pres de fora,
ho espolso amb sucre de llustre, sucre glaç i ho acabo de deixar al forn.
Bon profit!
Je suis sûre que Roméo voudra goûter !
ResponEliminaBisous, Sara.
Miss Tigri
Un bon coc ràpid, si senyora!!! Per treure'ns el barret.
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Miam !! Il en reste ?
ResponEliminaBisous
Nath
ça me donne bien envie !! BISES Régine
ResponEliminaHummm jo soc super llaminera.
ResponEliminaGracies per aquesta bona recepta.
petons
Rosa
C'est bon de prendre quelques kilos pour l'hiver!
ResponElimina¡Qué esponjoso! Dan ganas de hincarle el diente. Me apuntaré la receta. Feliz jueves. :o)
ResponEliminaMmmmm amb ansietat, una abraçada molt forta i a veure si repetim trobada aviat
ResponEliminaLa teva botiga amiga @MoblesCambrils
Entre tu i la Dolça ens heu anissat ben bé. Sento la flaire...
ResponEliminaNani
Huuummmm ! On dirait que ce gâteau a été apprécié, il n'en reste pratiquement plus !
ResponEliminaAquest cóc a casa meva......no dura més de dos dies!!!!!!! MMMMMm....el gustet de l'anís....què bo!!!
ResponEliminaSalut i petons,
Olga
¡Hola Sara!
ResponEliminaMuchas gracias por compartir tu receta, el corte en el plato tiene una pinta estupenda, muy jugoso.
Si me animo a hacerlo te cuento el resultado. Ahhhh el bizcocho con el yogur y el envase como medida...es verdad, la de aficionadas a la reposteria que se habrán iniciado con ese sistema...moi...jajaja.
Besotes!
A casa i per berenar, no hi ha res com un bon coc per acompanyar el café. Pero quan el coc porta una mica d'anis també es necessita una bona comanyia per poder fer.la petar !!! A mi no m'importaria perdre un ratet !!!
ResponEliminaUna abraçada, Agusti CAngrejo Grande
Il me paraît bien bon, ce gâteau !
ResponEliminaBises et bonne soirée !
Il est superbe ton gâteau ! merci pour la recette. Bon week-end. Bisous. Cricri
ResponEliminaIl n'en reste pas un petit bout pour moi ?
ResponEliminabisouilles
SoSo
****
Pero que rico!!!!
ResponEliminatiene una pinta estupenda.. yo pongo el té de la tarde..
te parece ???
besos de finde
^^
La date est bien notée. Je le reconnais, cela fait plaisir de recevoir des voeux à cette occasion.
ResponEliminaBises et bonne journée !
Mon post du 23 est passé en même temps que celui du 20. Canal n'en fait qu'à sa tête !
ResponEliminaIl continue de neiger mais aujourd'hui, je vais restée au chaud.
Bises, bon dimanche et profite de ton soleil qui nous manque ici !
Et toi, tu en fais, du scrap ? C'est en voyant les magnifiques réalisations sur les blogs que je m'y suis mise.
ResponEliminaBises et belle journée !
Ton gâteau est très appétissant Sara, il a l'air très léger ! Je pense que ce que tu appelles un sachet de Royal, c'est de la levure, pour faire monter le gâteau ?
ResponEliminaBelle semaine à toi !
Grosses bises
Cathy
il a l'air très appétissant.
ResponEliminaNat
Ce gâteau m'a l'air vraiment succulent !!! merci poe cette recette !!! bises , la Pompon
ResponEliminaJe me suis habituée aux surgelés. Ils sont bons et disponibles à tout moment. Mais c'est vrai que ceux du jardin sont bien meilleurs.
ResponEliminaBises et bonne journée !
Miam,miam!Un partage gourmand,et des chats adorables au fil des pages,
ResponEliminamerci pour ta visite!
Ciao!
ResponEliminaBellissimo Blog!
Grazie per il tuo gentile commento nella mia pagina: sei la benvenuta :0)
Patri Bears
une recette encore bien tentante et gourmande en ce début d'année juste après les fêtes !!! lol!!
ResponEliminabonne journée et merci !!
Bisoux
Bien sur , ce n'est plus l'heure du goûter mais là, je croquerais bien dans ce gâteau !
ResponEliminaJe ne sors pas beaucoup en ce moment. Je n'ose affronter le froid, seule. lol
ResponEliminaBises et bonne journée !
Un gâteau très appétissant, mais qui doit être fini depuis bien longtemps !
ResponEliminaBelle soirée
Bises
Bon week-end. Bisous. Cricri
ResponElimina¿Te refieres a hacerme seguidora?
ResponEliminaEncantada de hacerlo
Un Abrazo
Hummm ...... Je prends note de la recette . Merci Sara .
ResponEliminaBises,
Marie,
Miam, ca a l'air bon, il en reste? lol...
ResponEliminaDoux dimanche
Miam cette petite recette, merci du partage.
ResponEliminaUn énorme merci également de tes commentaires sur mon blog, j'apprécie beaucoup.
Tu me dis souhaiter participer aux défis en cours, c'est avec beaucoup de plaisir.
Je te donne mon e-mail pour me contacter en privé -
lylou.anne@yahoo.fr
Tu peux déjà, si tu le souhaites, participer à ma Ronde des Masques (Venise au autres) et aussi faire une petite mise en scène Douceur d'Hiver.
N'hésite pas.
Très belle soirée, bisous.
Lylou
hummmmmmmmmmmmm ça donne envie!!!!
ResponEliminamoi j'ai fait un gâteau hier pour le goûter, la famille adore...
bizzzzz
Du moment que je te comprends, c'est bien écrit. Si je pouvais aussi bien parler l'espagnol que tu parles le français, je serais ravie. Mais ne serait-ce pas du catalan ?
ResponEliminaBises
Bd Franklin Roosevelt, je crois. Nous parlions et ma mémoire laisse à désirer.
ResponEliminaBises et belle journée !
Mais pas facile d'en faire quand on n'a pas de grand récipient.
ResponEliminaBiss et belle journée !
Moi qui vient de terminer le repas je veux bien retourner regarder mon assiette
ResponEliminaet si je vois ce gâteau j'y saute dessus
BOnne soirée
Je viens du blog de CRICRI
Huuum; moi qui adore les gros gâteaux bien moelleux, je suis gâtée! Bises et à bientôt.
ResponElimina