Fa molts anys que a casa fem gaspatxo. Quan aquí a Catalunya encara era conegut per molt poca gent, nosaltres ja vam fer la descoberta del gazpacho, era per allà l'any 68. Aquells meravellosos 60 de platja, canvis socials, moda pop, boites, ...........apartament a Salou...
La meva mare, de Cuenca, tenia un cosí capellà. Era tot un personatge i a la ciutat de Las Casas Colgadas, ja el coneixien com El Cura Hippie. Va ser el promotor del museu d'art abstracte de la ciutat. Nosaltres ens estàvem en un apartament molt a prop de La Cage, la boite per excel·lència; era als Sayonara, tota una modernitat, i els meus pares, també molt moderns, se n'hi anaven de quan en quan. Més que res perquè al meu pare li donaven entrades, els amos eren nebots del seu "amo", pel qual feia de xòfer.
Alguna vegada venia a visitar-nos el Carlitos. Intel-lectual, escrivia; progressista, amb meleneta rossa; castellà, però molt tolerant, ja sabia català! I vet aquí que el capellà, que també pintava, transformava la roba dels meus pares amb pintures psicodèliques i serrells. I cap a La Cage, i de dia a la platja. Tot un personatge, com deia, nosaltres estàvem esvanits que vingués, perquè a més era molt criaturer.
Doncs el Carlitos ens va ensenyar, bé, a ma mare, a fer el gazpacho, que s'ha convertit en gaspatxo.
No sé si a Cuenca ja en feien, no ho crec, perquè a casa ma iaia no en van fer mai, o ell, que era molt inquiet, el va descobrir. N'és una versió molt suau i simple. De segur que n'hi ha moltes, tantes com cases.
Ara, us diré una cosa,
n'he tastat molts, però com aquesta versió,
El Gaspatxo de la Meva Mare,
cap.
I ara, també a Catalunya, esperem l'estiu per a començar a prendre gaspatxo...
Ingredients
1K de tomates madures
1 pebrot verd dels grossos
1 cogombre grosset
mitja ceba tendra, mitjana
1 o 2 dents d'all
sal, oli i vinagre al gust
bon pa del dia abans
Amb tots els ingredients preparats i fresquets, ens posem a la feina.
Si totes les hortalisses ja estan fresquetes es pot servir immediatament
i de totes maneres és millor.
Jo faig servir els pebrots verds grossos i rodons
i tomates del Benac madures, ara que n'és el temps.
Hem de pelar el cogombre i netejar el pebrot de totes les llavors,
però la tomata jo la poso sencera.
Evidentment, abans, s'aixafava amb el morter,
jo encara he conegut una bona amiga extremenya que ho feia.
Jo opto pel braç elèctric.
D'aquesta manera el millor és ficar totes les hortalisses a l'hora.
Ho piquem bé, tot dins d'una pitxella i encabat ho amanim,
amb l'oli, com un mig got, és clar, verge d'oliva;
la sal al gust, sense passar-nos;
i un bon vinagre de vi.
D'aquí ho passo en un altre recipient, ample,
colant-ho amb un colador fi, prement -ho tot amb la mà de morter.
Ho podríem fer amb el xinés.
Quan quasi ja està passat hi afegeixo una mica d'aigua fresca,
per a que s'acabi d'aprofitar tot bé.
Així queda una consistència fina, sense pells,
però no gaire aigualida.
De fet l'aigua la podem afegir al gust.
És una recepta molt versàtil i que cadascú cal que s'adapti.
Finalment ho aboco tot a la pitxella i a la nevera una estoneta, si ho voleu ben fresc.
Però no gaire, que perd vitamines!
I per a menjar-lo jo m'hi tiro rosegons de pa, del dia abans.
Però ens ho podem prendre com a beguda.
Bon profit!
Pour mes amies fraçaises qui m'ont demandé la recette en frances:
Gaspacho
Pour faire un bon gaspacho:
Ingrédients
1K de tomates
mûres
1 poivron gros
vert
1 bon
concombre
Demi-oignon
1 gousse
d’ail
Sel, huile
d’olive, vinaigre, au goût
Pain du jour
antérieur
Avec tous les
ingrédients frais, ainsi on peut le servir immédiatement. Surtout on doit user
de bons tomates du temps et de proximité. Pelez le concombre et essuyez le
poivron. On peut écraser avec un mortier, mais je le fais avec batteur
électrique.
On met toutes
les légumes au même temps dans une jatte et après le mixer assaisonnez. Un
demi-verre d’huile et tout au goût.
Après passez
dans un grand conteneur plan, en filtrant avec un passoir fine ou chine. En
finissant pour verser un peu d’eau pour bien profiter tout, mais tout sans
peaux. Il reste fin mais pas guère liquide. Mais on peut verser l’eau au goût.
Quelqu’un dois adapter la recette à son goût.
On peut
remettre à la jatte et au frigo, mais pas longtemps par ne perdre pas
vitamines.
Pour le manger
je mis de miettes de bon pain.
Bon
appétit!
Oh!!!!! j'aime trop le gaspacho mais je l'ai toujours acheté tout fait...... Je vais essayer ta recette elle a l'air tellement simple à faire.... Merci pour ce partage et bonne soirée
ResponEliminaLaure
Je te souhaite un bon gaspatxo, goûte c'est très bon. Tu me diras...
Elimina¡Hola Sara!
ResponEliminaMuchas gracias por compartir esta receta de gazpacho. Realmente hay tantas formas de hacer el gazpacho...a mi me gusta asi, todo batido y con los ingredientes que nos indicas.
Es la comida ideal para este calor tan axfisiante que tenemos, un gazpacho y una ensalada ¡que más se puede pedir!
Besotes mil y feliz fin de semana!
Gazpacho sin moderación, sol, playa y este fin de semana un viajecito. Besos.
EliminaQuina gràcia: La Cage! La meva joventut va passar a La Cage, amb el Manolo a la porta i els fidels de sempre. M'has portat molts records a la memòria. A qui no li agrada un gaspatxo fresquet?
ResponEliminaBon cap de setmana,
Nani
Sempre a la nevera, una pausa i un bon gaspatxo.I a la nit a ballar, és l'estiu. Petons.
EliminaAppétissant !... et tout à fait de saison. Il faut que je trouve une traduction de cete recette.
ResponEliminaCaresses à Biscuit et Fru-Fru.
Bises de Miss Tigri.
Je te l'envoie, ne t'inquiétes pas, pas de soucis.Bisous.
EliminaI love it :P
ResponEliminaBoníssim!
EliminaLe gaspacho en été, j'adore!
ResponEliminaOn cherche fraîcheur...Bisous.
EliminaLe gaspacho en été, quelle merveille !
ResponEliminaMerci de la recette.
Triskell
Tu dois éssayer cette recette. Courage vaut la peine. Bisous.
Elimina